ברוכים הבאים, על מנת להיכנס אנא הזינו את פרטיכם
עדיין לא נרשמתם? פתחו חשבון
שלחו לנו הודעה ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.
ניתן ליצור איתנו קשר גם בוואטסאפ
או באמצעות דוא״ל support@duiyao.co.il
תאריך פרסום: 20/08/2022
במחקר עדכני (2021) בבע״ח שבחן טיפול באוסטאופורוזיס בעקבות מנופאוזה לאחר ניתוח כריתת שחלות, הושוותה היעילות הקלינית של שילוב הצמחים YYH) (Herba Epimedii) Yin Yang Huo)
ו- NZZ) (Fructus Ligustri Lucidi) Nu Zhen Zi) אל מול הטיפול התרופתי ב- RH) Raloxifene Hydrochloride) – תרופה המשמשת למניעה למחלת דלדול עצמות (אוסטאופרוסיס) אצל נשים הנמצאות בגיל המעבר. 1
המחקר הדגים כי הצמחים YYH ו NZZ כמו גם התרופה RH יכולים להגביר את צפיפות המינרלים של העצם, לשפר את חוזק העצם, להקל על ניוון מיקרו-מבנה העצם, לאזן מחדש את בניית העצם, לווסת תפקוד לקוי של האסטרוגן ולהסדיר את ביטוי TGF-β1 – גורם הגדילה השכיח בעצמות אנושיות.
לא נמצא הבדל משמעותי נוגד אוסטיאופורוזיס בין שתי התרופות.
אוסטאופורוזיס OP) Osteoporosis), מחלה נפוצה המאופיינת בהפחתת מסת העצם והידרדרות מיקרו-מבנית של רקמת העצם. המהות של מחלה זו נגרמת מחוסר איזון בבניית עצם, העשוי לגרום בסופו של דבר לחולשת השלד ולסיכון מוגבר לשברים. ההערכה היא שבעולם, למעלה מ-200 מיליון אנשים סובלים מאוסטאופורוזיס, חלקן הגדול נשים לאחר גיל המעבר וגברים מבוגרים.
העצם היא רקמה אנדוקרינית הרגישה לאנדרוגנים ולאסטרוגנים ולסטרואידי מין יש תפקיד חשוב בשמירה על בריאותה. רמות נמוכות של אסטרוגן ואנדרוגן נמצאו קשורות לתחלופת עצם גבוהה, צפיפות עצם נמוכה וסיכון גבוה לשברים אוסטאופורוטיים אצל גברים ונשים כאחד. לפי הדו"ח של הקרן הבינלאומית לאוסטאופורוזיס, נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח אוסטאופורוזיס מאשר גברים בשל מחסור באסטרוגן לאחר גיל המעבר. אוסטאופורוזיס לאחר גיל המעבר PMOP) Postmenopausal Osteoporosis) מגביר את הסיכון לשברים עם השלכות שליליות על בריאותן של נשים מבוגרות.
ניהול קליני של PMOP מסתמך על תוסף סידן, טיפול הורמונלי חלופי (HRT), מעכבי ספיגת עצם ותרופות להאצת יצירת עצם. עם זאת, לתרופות אלו מחירים גבוהים, תאימות נמוכה ותופעות לוואי, ביניהם סיכון גבוה לסרטן גניקולוגי, מחלת לב כלילית, לחץ דם מוגבר ודימום נרתיקי.
על רקע החשש לשימוש ארוך טווח ב HRT החל עניין בפעילות האנטי-אוסטיאופורוטית על ידי מוצרים מבוססי צמחים. פיטואסטרוגן, כקבוצה גדולה של תרכובות פנוליות הטרוציקליות בעלות מבנה כימי דומה לזה של אסטרדיול, זכתה לתשומת לב רבה.
על פי הרפואה הסינית המסורתית TCM) Traditional Chinese Medicine), הכליות שולטות בעצמות ומאחסנות את התמצית (לרבות אסטרוגן). חולשת כליות היא הפתוגנזה הבסיסית של PMOP וחיזוק תפקוד הכליות יהווה את בסיס הטיפול ב-PMOP.
YYH ו- NZZ תועדו במקורות ה TCM כבעלי יכולות חיזוק יאנג הכליות ויין הכליות, בהתאמה. אוסטיאופורוזיס הינה מחלה כרונית ומורכבת ולכן דורשת טיפול ארוך טווח. לאורך זמן, נרצה לאזן בין צמחים מחזקי יאנג עם צמחים מחזקי יין. שילוב של אלו יכול לאזן את תופעות הלוואי האחד של השני.
על פי הפרמקופאה הסינית, YYH, חריף מתוק וחמים, מתפקד כמחזק יאנג הכליות, חיזוק העצם מחזק יין ומונע מהיאנג לעלות; NZZ, מר מתוק וניטראלי מתפקד כמחזק יין הכבד והכליות, שיפור הראייה והשחרת שיער. המרשם המשלב בין השניים, יושם לטיפול ב-OP על ידי פרופסור Li Shizhen ורופאים סינים נוספים במשך כ- 50 שנים.
מחקרים פרה-קליניים שנעשו לאחרונה הראו שתמצית Yin Yang Huo מכילה פיטואסטרוגנים ופועלת להגנה על העצם באמצעות קולטני אסטרוגן. שימוש בתמצית הראה יכולת לקדם שגשוג והתמיינות אוסטאוגנית של תאי גזע מזנכימליים ולמנוע אובדן עצם. תמצית Nu Zhen Zi הודגמה כבעלת יכולת לווסת את ביטוי קולטן אסטרוגן ולשפר את חילוף החומרים של העצם ואיכות העצם.
כמו כן הודגם שהשימוש ב Yin Yang Huo לבדו או בשילוב עם תרופות ממשפחת ה־SERM – Selective Estrogen Receptor Modulator, כמו טמוקסיפן למשל, הינו יעיל ובטוח לטיפול בתסמיני גיל המעבר, כולל PMOP. 2
התמציות המשולבות של שני הצמחים הודגמו כבעלות יכולת לשפר OP באמצעות הגדלת צפיפות העצם, שיפור תכולת מינרלי העצם ועיכוב מחזור העצם. ההשפעה של הטיפול המשולב והסינרגיה שנוצרה משילוב שני הצמחים הודגמה כטובה יותר מאשר טיפול בכל אחד מהם בנפרד.