ברוכים הבאים, על מנת להיכנס אנא הזינו את פרטיכם
עדיין לא נרשמתם? פתחו חשבון ותהנו מתנאי רכישה מועדפים, מחירים מיוחדים, עדכוני מחקר והעשרה.
שלחו לנו הודעה ונשוב אליכם בהקדם האפשרי.
ניתן ליצור איתנו קשר גם בוואטסאפ
או באמצעות דוא״ל support@duiyao.co.il
תאריך פרסום: 22/02/2025
פרס נובל לרפואה, 2015 הוענק לפרופ' Youyou Tu (פרופ' Tu) עבור תרומתה לגילויה של התרופה ארטמיסינין – שהשימוש בה ובנגזרותיה הביא להפחתת התמותה העולמית על רקע מלריה.
תהליך גילוי הארטמיסינין, המבוסס על הצמח Artemisia annua/Qing hao, יכול להאיר לנו כהרבולוגים, את חשיבות העבודה על פי עקרונות שיטת ה – Pao Zhi – הכנה ועיבוד של צמחי המרפא הסיניים לפני שנעשה בהם שימוש בהכנת הפורמולה 1.
פרופ' Tu השתלבה בפרויקט 523 הסודי של ממשלת סין כראש צוות לאיתור צמחים סינים להם פעילות אנטי-מלארית. הקבוצה החלה בסריקת ה- Materia Medica אחר מרשמי צמחים שנועדו לטיפול ב'חום'/Fever . לאחר שסרקו למעלה מ 2000 פורמולות זיהו את הצמח Qing hao בחלק ניכר מהמרשמים.
עם הזיהוי החל תהליך של בדיקת מיצוי הצמח על טפיל מלריה מכרסם. תמצית של Qing hao הראתה פעילות של 68% על הטפיל אולם לא הוכיחה יציבות. כפי שהסבירה פרופ' Tuבהמשך, פעילות אנטי- מלרית יכולה לנבוע מגורמים שונים התלויים, בין היתר, במקורותיו הגאוגרפיים של הצמח; שונות הגידול העונתית; חלקים שונים של הצמח (עלים, גזע) ושיטות המיצוי השונות2.
פריצת הדרך של קבוצת המחקר בראשותה של פרופ' Tu הייתה עם חשיפתה למרשמים שנכתבו על ידי הרופא הסיני (Ge Hong (284–363 כ 1700 שנים קודם3 –
‘Another recipe: qinghao, one bunch, take two sheng [2 × 0.2 l] of water for soaking it, wring it out, take the juice, ingest it in its entirety’
בפרמקולוגיה של הרפואה הסינית המסורתית ((TCM המונח Sheng (לא מבושל) הוא בהגדרתו שיטת הכנה ללא התערבות של אש או בישול אל מול המונח Shu (מוכן) שתמיד יכיל לפחות אחד מאלו.
Ge Hong היה הראשון בהיסטוריה הרפואית שהמליץ על צמח ה Qing hao לטיפול ב'חום לסירוגין'. המלצתו להשרות את הצמח הטרי כולו במים ולהשליך אותו לאחר מכן (הוראה מכריעה) גרמה ככל הנראה להיווצרות תחליב של מים, פלבנואידים ושמנים ארומטיים הכלולים בגבעול ובעלים – שיטת מיצוי זו הניבה ארטמיסינין בכמות ובאיכות שונה מקבוצת המחקר של פרופ' Tu וחבריה, שבחרו מלכתחילה להשתמש בצמח המיובש ולהרתיחו.
המלצתו של Ge Hong "לסחוט" /‘to wring out’/ jiao את הצמח 'הטרי' היא המלצה שרופאים גדולים כמו Li Shi Zhen ורופאים מודרניים אחריו השמיטו בציטוטיהם, למרות שהיתה מהותית לאיכות מיצוי הצמח.
פרופ' Tu התוודעה לטקסט המקורי של Ge Hong ובמבט לאחור תרגמה את ההמלצה להשתמש בחומר צמחי 'טרי' (Sheng) לשפת הכימיה, מה שהביא לכך שקבוצת המחקר שלה השתמשה רק בטמפרטורות נמוכות בתהליכי המיצוי ובכך נמנע הרס של מולקולת הארטמיסינין הרגישה לחום4.
חשוב לציין שההישג העצום של פרופ' Tu התאפשר הודות לחיפוש שביצעה במקורות הקלאסיים, תוך הבעת כבוד עצום למקורות והקפדה על שיטה בת יותר מ 1700 שנים של הכנת הצמח.
כהרבולוגים סיניים בעולם המערבי לבחירה בעבודה בשיטת ההכנה של מרתח/ Decoction מספר יתרונות מרכזיים5 –
1) היכולת לבצע הכנה מראש של הצמחים על פי ה Pao zhi (לרבות השרייה, חיתוך, טיגון, בישול, צלייה, ואפייה עם אפשרות שילוב חומרים שונים כמו דבש ויין).
2) בישול הצמחים ויצירת סינרגיה המגבירה את יעילות הפורמולה תוך הצמדות וחיזוק לרעיון הטיפולי שלה.
3) מתן מינון גבוה ממרכיבי המרתח.
4) ספיגה מרבית בשתייה בנוזל.
פורמולות העושות שימוש באלכוהול/יין והמכילות יין מוכרות בכתבים הקלאסיים של צמחי המרפא הסיניים. ב Shan Han Lun התייחס Zhang Zhong Jing לאלכוהול כאל ‘צמח משלים’ בעל איכויות של חימום, הגעה אל כל חלקי הגוף, Harmonizing, מטפח את ה Yang ומסלק קור6.
כיום ב TCM מטרת ההשריה והבישול ביין בעיקרה לחזק את פעולת הזרימה והמרצת הדם בתעלות, למתן את טבעם הקר של הצמחים, ולכוון את פעילותם מעלה אל חלקו העליון של הגוף
בראייה המערבית יתרון נוסף להשריה ובישול באלכוהול הוא בכך שישנם צמחים, כמו לדוגמא Ren shen Radix Ginseng, בהם חומרים פעילים המסיסים באלכוהול ולא במים.
דוגמא ליתרון האמור ניתן לראות בפורמולה Bu zhong yi qi tang (Supplement the center & boost the Qi decoction) (BZYQT) המיוצרת על ידי חברות רבות אך בראן פארמה מקבלת שיטת הכנה ייחודית.
BZYQT עיקרה בחיזוק QI המרכז ובהרמת הYang ששקע.
מקורו של המרשם ב Discussion of the Spleen and Stomach (Pi wei lun). על פי המרשם המקורי – 7
"יש לטחון את המרכיבים, לבשל במים, לסלק שאריות ולשתות את הפורמולה חמה בין הארוחות".
במרשם המקורי מצוינת האפשרות לבשל ולאפות ביין את הצמח Dang gui Radix Angelicae Sinesis.
Philippe Sionneau בספרו Pao zhi, עורך אבחנה בין BZYQT ללא הכנה מוקדמת למרכיביה – פורמולה מקררת שנעדר ממנה לחלוטין אלמנט ההעלאה, אל מול טיגון בדבש Honey mix-fried או טיגון ביין Wine stir-fry של המרכיבים המייצרים פורמולה המחזקת את המרכז, מניעה את ה Qi מעלה באופן המתכתב עם תפקודיה הקלאסיים.
בסדרת המרתחים במזיגה, פרוייקט משותף עם פארמה תמר, בהנחיית יניב מורסיאנו ונדב שרייבום, הורחב העקרון על מנת להעצים את פעילות ההרכב ובשיטת ההכנה של הפורמולה מושרים הצמחים באלכוהול למשך שבועיים ולאחר מכן הם מבושלים באלכוהול ובמים בסירי לחץ על מנת לצמצם את הנוזלים. הכנה זו מעצימה את אפקט העלאת ה QI דרמטית.
העקרון שעומד בבסיס הכנת המרתח היה בחיזוק אפקט ההעלאה של Huang Qi, Chai hu, Sheng ma כמו גם את אפקט ההנעה של Dang gui. כחלק מתהליך הפיתוח בוצע ניסיון להשריה משותפת של כל הרכיבים מתוך המחשבה על סינרגיזם ביניהם. השילוב של עבודה על פי עקרונות ה Pao Zhi, תפקודיה הקלאסיים של הפורמולה וחשיבה מקורית בתהליך הפיתוח הביאו לתוצר הסופי.
BZYQT ידועה בתור ממריצה של מערכת החיסון Immune stimulant, אנטי אלרגית, אנטי ויראלית, אנטי דלקתית. בין שימושיה הקליניים הרבים ניתן למנות הפרעות במערכת העיכול, נזלת אלרגית, אטופיק דרמטיטיס ועוד.
בשיטת ההכנה המתוארת תוצאות קליניות מעולות ובשילוב עם המרתח Gan Mao Ran, מעניקה BZYQT מעטפת הגנה חיסונית ומחזקת ספירות דם (שילוב זה נותן מענה לחולה האונקולוגי בקבלת טיפולים תרופתיים תכופים הדורשים את יציבות המערכת החיסונית).
↑1 | Sionneau P. Pao Zhi: an introduction to the use of processed Chinese medicinals. Boulder: Blue Poppy Enterprises Inc.; 1995. |
---|---|
↑2 | Su XZ, Miller LH. The discovery of artemisinin and the Nobel Prize in Physiology or Medicine. Sci China Life Sci. 2015;58(11):1175–1179. doi:10.1007/s11427-015-4948-7 |
↑3 | Ge Hong. Zhou hou bei ji fang [Emergency Prescriptions kept up one’s Sleeve] Jin, 4th c. (340 AD). Si ku quan shu [Collection of the Works from the Four Storehouses]. |
↑4 | Tu (2011) Tu Y. The discovery of artemisinin (qinghaosu) and gifts from Chinese medicine. Nature Medicine. 2011;17(10):1217–1220. doi: 10.1038/nm.2471 |
↑5 | Bob F., Philippe S. The treatment of modern medical diseases with Chinese Medicine. (Expended edition) In: Flaws B., Sionneau P., editors. Text Book and Clinical Manual. Blue Poppy; Colorado, CO, USA: 2 |
↑6 | Heiner F. Alcohol Use in Traditional Chinese Formulas. National University of Natural Medicine, College of Classical Chinese Medicine 2006 |
↑7 | Shouzhong Y, Jianyong L, translators. Li Dongyuan’s treatise on the spleen and stomach. Boulder, CO: Blue Poppy Press; 1993. |